Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

"Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω"


                                                           Το επάγγελμα της καρδιάς μας


"Photo From Google"

Από μικρό κοριτσάκι θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να βρει απάντηση στην ερώτηση των επίμονων και περίεργων αυτών συγγενών που μαζεύονταν κάθε τόσο στο σπίτι μας και ζητούσαν επιτακτικά να μάθουν "τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω".

Η χαρακτηριστική αυτή ερώτηση των μεγάλων και έμπειρων προς τους μικρούς και άμαθους ακόμη μπόμπιρες με σκοπό την ανακάλυψη εκ μέρους τους των πιο κρυφών και ενδόμυχων σκέψεων και προτιμήσεων μας, κάποτε καταντούσε κουραστική. "Και που να ξέρω εγώ από τώρα;" έλεγα. "Μικρή δεν είμαι ακόμα;". "Ίσως δασκάλα σαν τη μαμά μου, ίσως πάλι νηπιαγωγός γιατί λατρεύω την παρέα των μικρών παιδιών...δεν ξέρω...δεν μπορώ να αποφασίσω τι μου ταιριάζει...δε με γνωρίζω ακόμα τόσο όσο να ξέρω τι θα με κάνει να είμαι εγώ". 

Σκέψεις...σκέψεις και ξανά σκέψεις. Μία τόσο εύκολη φαινομενικά ερώτηση και όμως μία τόσο δύσκολα αντικειμενικά απάντηση. Θυμάμαι να στύβω ώρες το μυαλό μου, να το παιδεύω, να το κουράζω, να προσπαθώ να με φανταστώ σε διάφορους ρόλους μήπως και καταλήξω στο ποιον μπορώ να υποδυθώ καλύτερα.



Δύσκολη απόφαση όμως...πολλές επιλογές και τόσοι αστάθμητοι παράγοντες να υπολογίσω. Μεγαλώνοντας και όσο πλησίαζε η ώρα της επιλογής για το τι πορεία θα χαράξω στο μέλλον μου, το άγχος μεγάλωνε. "Και αν κάνω λάθος;" "Και αν το μετανιώσω;" "Και αν δεν είμαι αρκετά καλή εγώ για αυτό;" "Και αν οι γονείς έχουν άλλη άποψη;" " Και αν πρέπει να διαλέξω κάτι που θα ταιριάζει στο κύρος της οικογενείας μου;" Και αν...αν...αν...

Όλα κουβάρι...ανάκατες σκέψεις...και γω πουθενά...χαμένη...ανήμπορη...πελαγωμένη...

Ώσπου ένα πρωί ξύπνησα και ήξερα τι θέλω να γίνω...έτσι απλά..φυσικά και αυθόρμητα. Ήθελα να γίνω ψυχολόγος.

Πώς προέκυψε αυτό; Κατά βάθος πάντα ξέρεις τι είναι αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου και στην προσωπικότητα σου. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα απ όλους τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα σου, τα ταλέντα και τις αδυναμίες σου. Ξέρεις τι σου αρέσει και που θα αφοσιωνόσουν με περισσότερο πάθος και ζήλο για να πετύχεις. 

Για να πετύχεις και να γίνεις καλός στο αντικείμενο σου, θα πρέπει πρώτα απ όλα να το αγαπάς, να είναι κάτι που σου τραβάει το ενδιαφέρον και σου προσφέρει καθημερινά κίνητρα να το κατακτήσεις όλο κ πιο πολύ, να εμβαθύνεις, να μη μείνεις στην επιφάνεια όπως θα κάνουν οι πολλοί, να αφιερώσεις χρόνο και κόπο για να γίνεις ο καλύτερος στο είδος σου.

Ο "καλύτερος" δεν ορίζεται απαραίτητα ως αυτός ο οποίος έχει τις μεγαλύτερες απολαβές. Καλύτερος είναι αυτός ο οποίος έχει επιλέξει συνειδητά να κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα διότι γνωρίζει ότι είναι αυτό που τον εκφράζει και τον αντιπροσωπεύει καλύτερα ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα.

Στις μέρες μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι κατανοητό και σεβαστό το γιατί η πλειοψηφία της νεολαίας διαλέγει επαγγέλματα με βασικό και πολλές φορές μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση ακολουθώντας τα πρότυπα της κοινωνίας και υποταγμένοι συνήθως και κατά κύριο λόγο στα θέλω των γονιών τους οι οποίοι παρουσιάζονται ως ειδικοί παντογνώστες που θέλουν να δουν τα παιδιά τους "επιτυχημένα".

Ωστόσο αγνοούν έναν σημαντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στο απόγειο της επαγγελματικής του καριέρας όντας εγκλωβισμένος σε ένα επαγγελματικό πρότυπο το οποίο δεν είναι ραμμένο και φτιαγμένο στα μέτρα του. 

Οι άνθρωποι όντας μοναδικές προσωπικότητες, δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουμε όλοι σε όλες τις θέσεις. Ο καθένας μας είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί σωστά και επικοδομητικά σε διαφορετικά πόστα ανάλογα με τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Εν κατακλείδι, όταν κληθείτε να αποφασίσετε για το μέλλον σας, απαντώντας όχι στους άλλους, αλλά ουσιαστικά στον ίδιο σας τον εαυτό στην ερώτηση " τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις", καλό θα ήταν να κάνατε την επιλογή εκείνη που απορρέει από μέσα σας δίχως δυσκολία, έτσι απλά και αυθόρμητα. Να είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή σας. Αποτινάξτε από πάνω σας το φόβο και το άγχος σας. αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να επιλέξει το ιδανικότερο για σας. Αφουγκραστείτε τον και έπειτα εμπιστευτείτε τον. 

Το επάγγελμα μας, μας προσδιορίζει, μας δίνει ταυτότητα, αποκρυπτογραφεί βασικά στοιχεία του είναι μας για αυτό και πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη, δική μας, αντιπροσωπευτική επιλογή...

Διαλέξτε το επάγγελμα της καρδιάς σας αγγίζοντας ένα κομμάτι της προσωπικής σας ευτυχίας, αποκτώντας έτσι τον μεγαλύτερο πλούτο.

Πείτε μου στα σχόλια ποιο είναι το επάγγελμα της δικής σας καρδιάς!

⧫Chrysa Leimoni⧫

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες απόψεις Χρύσα, συμφωνώ!!
    Επίσης, γιατί να γίνουμε μόνο ένα και να μη συνδυάσουμε κι άλλα που μας αντιπροσωπεύουν, μας εκφράζουν και τα αγαπάμε; :)

    Καλώς βρεθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα, η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι μπορούμε να συνδυάσουμε παρά πάνω από ένα πράγματα...το κλειδί για την "επιτυχία" πιστεύω είναι η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις.

      Να σαι καλά, Κατερίνα μου!

      Διαγραφή

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!