Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

"Phubbing, η νέα τάση της μόδας"

Το phubbing αποτελεί μία καινούργια μάστιγα, ένα μεγάλο πλήγμα για τη σύγχρονη κοινωνία μας με τεράστιες διαστάσεις ανά τον κόσμο. Εξ ορισμού phubbing είναι η τάση να αγνοείς τον άλλον εξαιτίας της ολοκληρωτικής απορρόφησης σου στο κινητό ή οποιαδήποτε άλλη φορητή ηλεκτρονική συσκευή όπως το tablet.

"Photo From Google"

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια αρνητική απόρροια της ταχύτατης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τεχνολογίας. Σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία έστω εικονική σύνδεση ανθρώπων που ενδεχομένως βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως είναι το facebook ή το skype, έχει υπονομευθεί η ανθρώπινη άμεση φυσική επαφή. Η δημιουργία τέτοιου είδους κοινωνικών δικτύων προσπάθησε να δώσει λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δίνοντας την ευκαιρία για επικοινωνία σε ανθρώπους οι οποίοι στερούνται αυτό το πλεονέκτημα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η αλόγιστη και υπέρμετρη χρήση των τεχνολογικών αυτών μέσων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη επικοινωνία.

Ιδιαίτερα η εκτεταμένη χρήση και εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη χρήση της τεχνολογίας συνέβαλλε στη αποδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων. Έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλες παρέες αποτελεί συχνό φαινόμενο η πλειοψηφία των ατόμων που τις απαρτίζουν αντί να συνομιλούν με τους υπόλοιπους όπως θα ήταν αναμενόμενο, είναι στραμμένοι και αφοσιωμένοι στα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία αποτελούν για αυτούς τη μόνη πηγή ενημέρωσης και ενδιαφέροντος.  Ιδιαίτερα οι νέοι προτιμούν  να ενημερωθούν μέσω facebook για το που βρίσκονται άλλα άτομα ( τα λεγόμενα ckeck in) ή να χαζέψουν φωτογραφίες ηλεκτρονικών φίλων και γνωστών από το να κάνουν μια φυσική συζήτηση. Είναι εκπληκτικό πως όλα τα ενδιαφέροντα θέματα για αυτούς πηγάζουν μέσα από το διαδίκτυο καθώς είναι μια ελκυστική και ταυτόχρονα χαοτική πηγή ενημέρωσης.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι νέοι αδυνατούν να θέσουν όρια στον εαυτό τους ελέγχοντας τη χρήση του τηλεφώνου και αυτό έχει αντίκτυπο στις κοινωνικές τους σχέσεις καθώς ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που γνωρίζουν είναι μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών. Με αυτό τον τρόπο απομονώνονται καθώς οι φυσικές τους επαφές είναι περιορισμένες, γίνονται πιο κλειστοί και δύσπιστοι με τους αληθινούς ανθρώπους καθώς καλλιεργείται ο φόβος για το άγνωστο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νέοι στη σύγχρονη εποχή αδυνατούν να συνάψουν μακροχρόνιες σχέσεις λόγω της τεράστιας αποξένωσης και αμφιβολίας που φωλιάζει μέσα τους γύρω από το ανθρώπινο είδος.
Έχοντας μάθει σε έναν εντελώς διαφορετικό από τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας, όντας μαθημένοι να εκφράζονται μόνο πίσω από τις οθόνες των κινητών τους, αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής επικοινωνίας μη μπορώντας να διαβάσουν τα γλωσσικά και παραγλωσσικά σήματα που εμπεριέχονται σε μια φυσική επαφή.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι έφηβοι και οι νέοι οι οποίοι αδυνατούν να κοντρολάρουν τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Είναι τρομερά εκπληκτικό το πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί ο καθένας από εμάς και το πόσο δύσκολο είναι να αναγνωρίσεις τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στον εαυτό σου μέχρι τη στιγμή που κάποιος άλλος θα στην επισημάνει. Με άλλο λόγια, ο καθένας από εμάς έχει γίνει έστω και μια φορά στη ζωή του phubber, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Computers In Human Behavor"σχετικά με τις συνέπειες του phubbing γενικά ή του λεγόμενου partener Phubbing ( σχετικά με το σύντροφο μας), διαπιστώθηκε ότι το το 46,3 % των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι οι σύντροφοί τους, τους αγνοούσαν συστηματικά για χάρη του κινητού τους τηλεφώνου και το 22,6 % δήλωσαν ότι η συμπεριφορά αυτή προκαλούσε προβλήματα στη γενικότερη σχέση τους δηλαδή μάλωναν συχνότερα και ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους σε σύγκριση με αυτούς που βίωναν σε μικρότερο βαθμό Phubbing από το σύντροφό τους.

Όλα αυτά επομένως θα πρέπει να μας κάνουν περισσότερο σκεπτικούς σχετικά με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Η ανάπτυξη της μας προσφέρει μια πληθώρα οφελών ωστόσο θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το βαθμό στον οποίο θα εμπλακούμε με όλα αυτά τα τεχνολογικά μέσα και προπαντός όχι εις βάρος της ανθρώπινης φυσικής επικοινωνίας.

Για αυτό ,την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έξω σε παρέα αφήστε το κινητό στην τσέπη σας λέγοντας όχι στο phubbing...!!!!

⧫Chrysa Lemoni⧫

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!