Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Πόσο κοστίζει ένα ψέμα


 Κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι ειλικρινής πρώτα απ' όλα με τον ίδιο του τον εαυτό και κατόπιν με όλους τους υπόλοιπους. Ωστόσο, η ειλικρίνεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. 


"Photo From Google"

Πολλές φορές η αλήθεια φαντάζει στα μάτια μας τρομακτική, δυσβάσταχτη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Για αυτό και δεν είναι λίγες οι φορές που αποφασίζουμε ασυνείδητα να πούμε ψέμματα στον ίδιο μας τον εαυτό. Τον παραμυθιάζουμε, και πολλές φορές το ψέμα μας γίνεται τόσο πιστευτό που στο τέλος ξεχνάμε και εμείς οι ίδιοι ποια είναι η πραγματικότητα.

Και το ψέμα είναι όπως ένας λοιμός, εξαπλώνεται με τρομακτικές ταχύτητες και παίρνει τεράστιες διαστάσεις πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Είναι δύσκολο να είσαι ειλικρινής πάντα και παντού. Η θεωρία ότι μερικά ψέματα είναι αθώα και άκακα ίσως να συμβάλει στην εξάπλωση του. Ποτέ δεν ξεκινάς με ένα μεγάλο ψέμα, πάντα ξεκινάς από κάτι μικρό και ύστερα αυτό γιγαντώνεται. Γίνεται φαύλος κύκλος.

Για αυτό και οι ντόμπροι άνθρωποι εκλείπουν. Αυτοί που δεν φοβούνται να παραδεχθούν την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος είναι ελάχιστοι αν όχι μηδαμινοί.

Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένα μικρό ψέμα τύπου "απόψε δεν θα βγω γιατί είμαι κουρασμένος/η", ενώ απλώς βαριέσαι τη συγκεκριμένη παρέα, δεν είναι και κάτι ιδιαίτερα επιλήψιμο.

Ναι, αυτά ίσως και να ναι άκακα ψέματα. Εγώ μιλάω κυρίως για εκείνα τα ψέμματα που πληγώνουν τους άλλους. Που κοροϊδεύεις τον άλλον, που τον κοιτάς κατάματα και αντί να πεις αυτά που πραγματικά σκέφτεσαι ή γνωρίζεις επί του θέματος, προτιμάς να κρύψεις τα πραγματικά σου συναισθήματα, σκέψεις και αντ΄ αυτού τον γεμίζεις με φούμαρα και δικαιολογίες που επινοεί η ζωηρή σου φαντασία. 

Και μετά το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, και για να στηρίξεις την αρχική σου ιστορία πρέπει να συνεχίσεις τα ψέματα διότι διαφορετικά θα αποκαλυφθείς.

Επιπλέον, πόσες φορές μαθαίνουμε κάτι για κάποιον άλλον και προτιμούμε να του το κρύψουμε με τη δικαιολογία ότι είναι για το καλό του, για να τον προστατέψουμε...?

Κι όμως, πόσο λάθος κάνουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν αντέχουν όλοι οι άνθρωποι την αλήθεια και σε τι βαθμό. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν με ρωτούσατε προσωπικά θα σας έλεγα ότι χίλιες φορές μια σκληρή αλήθεια από πολλά γλυκά ψέματα.

Όταν γνωρίζεις την αλήθεια, μπορεί να είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς αρχικά, ωστόσο έπειτα μαθαίνεις να την επεξεργάζεσαι και τελικά τη διαχειρίζεσαι και γίνεται για σένα εμπειρία ζωής. Όταν όμως ζεις μέσα στο ψέμα που τόσο όμορφα φρόντισαν άλλοι να σε βάλουν και ξαφνικά ανακαλύπτεις την αλήθεια, το πλήγμα είναι διπλό. Από τη μία ανακαλύπτεις κάτι που δεν σου αρέσει καθόλου και από την άλλη συνειδητοποιείς ότι κάποιος που αγαπούσες πολύ σε πρόδωσε. 

Είναι δύσκολο πολύ δύσκολο να διαχειριστείς τα νέα που σκάνε σαν βόμβες μπροστά σου χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, διότι συνήθως η αποκάλυψη γίνεται ξαφνικά και τραυματικά.

Για αυτό και είναι προτιμότερο για όλους μας, να προσπαθούμε να μαστε ειλικρινείς όσο περισσότερο γίνεται. Και να θυμάστε πως πάντα μια αλήθεια που θα ειπωθεί με τρόπο είναι προτιμότερη ακόμη και από το ομορφότερο ψέμα. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αυτό κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα.

Η αλήθεια πάντα θα βγαίνει στην επιφάνεια, είτε το θέλουμε είτε όχι, επιλέξτε, επομένως, εσείς τον τρόπο με τον οποίο θα βγει και φροντίστε να είναι ο λιγότερο επώδυνος.

⧫Chrysa Leimoni⧫

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!