Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αυτογνωσία, ένα προσωπικό στοίχημα


Αυτογνωσία είναι η ικανότητα να γνωρίζεις καλά και σε βάθος όλες τις πτυχές του εαυτού σου. Να μπορείς να ρίχνεις φως στα άβατα της ψυχής σου. Να μπορείς να ανακαλύψεις και να ξετρυπώσεις κάθε ψήγμα ανασφάλειας και φόβου που κρύβεται βαθιά μέσα σου, να τα φέρεις στην επιφάνεια, να τα επεξεργαστείς έτσι ώστε να σου δοθεί η ευκαιρία να τα διορθώσεις.

Η αυτογνωσία δε είναι απλώς μια δεξιότητα που κατακτιέται εύκολα και γρήγορα, δίχως κόπο και ιδρώτα. Αντιθέτως, απαιτεί πολύ χρόνο και συναισθηματική επένδυση από μέρους σου. Είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από «έσω» για να κταλήξει «έξω». Είναι ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό σου.

self-awareness

"Photo From Google"

Επιπλέον, απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Είναι ένας συνδυασμός λογικής και συναισθήματος. Χρειάζεται να έχεις αναπτύξει τις μεταγνωστικές σου ικανότητες, ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι τι έκανες, τι είπες, με ποιο τρόπο συμπεριφέρθηκες και σε ποιον. Με τη μεταγνώση είσαι σε θέση να αξιολογείς τη συμπεριφορά σου και τις σκέψεις σου ανά πάσα στιγμή.

Αυτό όμως, δε σημαίνει, πως με αυτόν τον τρόπο ξαφνικά θα μεταμορφωθείς ως δια μαγείας σε ένα αλάθητο ον. Όχι, κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί πως δε θα πέσεις σε σφάλμα, πως δεν θα παρεκτραπείς κάποια στιγμή, πως δεν θα μετανιώσεις ποτέ ξανά για κάτι που είπες ή έκανες.

Η αυτογνωσία όμως μπορεί να σου προσφέρει ένα άλλο δώρο. Μπορεί να σε κάνει συνειδητοποιημένο και να σε βοηθήσει να εντοπίσεις ευκολότερα τις στιγμές εκείνες που πλήγωσες κάποιον από εκτεταμένη ταχύτητα, είτε είχες είτε δεν είχες πρόθεση.

Και έχοντας αναγνωρίσει που, πως και πότε ήσουν λάθος, σου δίνει τη δυνατότητα να επανορθώσεις για πράγματα και ανθρώπους που πραγματικά έχουν αξία για σένα.
Κάπου εδώ είναι που εμπλέκεται και το συναίσθημα. Πέρα από ψυχρή λογική, χρειάζεται να διαθέτεις και μία στοιχειώδη ευαισθησία για να μπεις σε όλη αυτή την διαδικασία.

Αλλιώς το καλύτερο που θα κάνεις, είναι ίσως να προσπεράσεις τα γεγονότα και να αποποιηθείς τις ευθύνες, πέφτοντας ξανά και ξανά στα ίδια λάθη.

Το θέμα δεν είναι να έχουμε το αλάθητο διότι αυτό είναι κομματάκι δύσκολο, για να μη πω ακατόρθωτο. Το θέμα είναι να αποφεύγουμε το «δις εξαμαρτείν.»

Κάθε λάθος και κάθε παραστράτημα οφείλει να αποτελεί πηγή μάθησης για μας. Η αυτογνωσία, λοιπόν. είναι το κλειδί για να γινόμαστε μέρα με τη μέρα καλύτεροι. Αυτή θα χαράξει το δρόμο πάνω στον οποίο θα κινηθούμε προς ένα καλύτερο εγώ του εαυτού μας.

Θυμήσου επιβάλλεται να κάνεις λάθος, ποτέ όμως το ίδιο.

⧫Chrysa Leimoni⧫


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!