Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Παιδικές Φιλίες


Άτομα μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς απ΄ τις ζωές μας. Από μικρή μικρή κι' όλας ηλικία ερχόμαστε σε επαφή με πληθώρα ανθρώπων. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τα άτομα που θα εμπιστευθούμε περισσότερο και θα εντάξουμε στην ζωή μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.


Friendships

"Photo by Dennis Magati from Pexels"

Σε αυτά τα κατ΄ επιλογήν άτομα δίνουμε τον τίτλο "φίλοι". Συνήθως, λένε ότι οι πραγματικές φιλίες διαμορφώνονται σε μία φάση της ζωής μας (προς την ενηλικίωση) όπου πρώτα απ΄ όλα και κυρίως έχει διαμορφωθεί ο δικός μας προσωπικός χαρακτήρας. Υπό αυτή την άποψη, εντάσσουμε στις ζωές μας άτομα με παραπλήσια ενδιαφέροντα, σκέψεις, απόψεις με τους οποίους θέλουμε να μοιραστούμε τον κόσμο μας.

Οι μακροχρόνιες φιλίες πάλι που ξεκινούν από την παιδική ηλικία φαίνεται πως αποτελούν είδος προς εξαφάνιση καθώς οι σχέσεις των ανθρώπων γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες στις μέρες μας.

Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι, υπάρχουν και αυτές οι "εξαιρέσεις", που ίσως δεν είναι τόσο εξαιρέσεις τελικά. Ίσως είναι απλά προϊόν αμοιβαίας κατανόησης, ενσυναίσθησης και καλής επικοινωνίας ανωτέρου και βαθύτερου επιπέδου.

Δεν ξέρω αν οι μακροχρόνιες φιλίες είναι τόσο σπάνιες όσο φημολογείται, ξέρω σίγουρα όμως ότι δεν είναι ακατόρθωτες ή εξωπραγματικές.

Για να γίνει πράξη αυτή η ευχή, γιατί για ευχή πρόκειται να έχεις δίπλα σου ένα άτομο εμπιστοσύνης και στήριγμα σε κάθε μία δυσκολία ξεχωριστά που θα σου χτυπήσει την πόρτα αλλά και σε κάθε ευτυχία που θα έρθει και θα θες να τη μοιραστείς, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις, να στηρίξεις, να προσφέρεις, να ακούσεις, να αγκαλιάσεις...

Όχι γιατί περιμένεις απαραίτητα κάτι, άλλα γιατί νιώθεις την ανάγκη να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου. Φυσικό και επόμενο, όμως, είναι να θέλεις όλο αυτό να είναι αμοιβαίο. Και φυσικό και κατανοητό και απαραίτητο.

Απλώς η διαφορά έγκειται στα κίνητρα. Σε όποια ενέργεια και αν επιδοθείς από τις παραπάνω δεν πρέπει να την κάνεις έχοντας στο μυαλό σου απώτερους σκοπούς οφέλους. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι αγοροπωλησίες για να υπολογίζεις και να μετράς συναισθήματα και πράξεις. Πράττεις με την καρδιά και όχι με το μυαλό.

Φυσικά, όσο περισσότερος καιρός περνάει και όσο περισσότερο γνωρίζεις τον άλλον, τόσα περισσότερα δίνεις αλλά και τόσα περισσότερα περιμένεις. Με τον χρόνο, οι σχέσεις ενδυναμώνονται. Με τον καιρό δοκιμάζονται ξανά και ξανά.

Ίσως τελικά δεν είναι ο χαρακτήρας μόνο που διαμορφώνεται και κάνει τις παιδικές φιλίες να χαλούν, ίσως είναι η αλλαγή στη δεκτικότητα και τη διαθεσιμότητα μας, οι προτεραιότητες που βάζουμε στις ζωές μας,

Ίσως...

Δεν ξέρω...αν υπάρχουν "do" και "don'ts" στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό που ξέρω όμως από προσωπική εμπειρία είναι ότι τα "θαύματα γίνονται όταν τα πιστεύεις".

Έτσι και με τους ανθρώπους στην ζωή μας, πρέπει να πιστέψουμε σε αυτούς για να μείνουν, να τους φροντίσουμε όπως θα φροντίζαμε εμάς, και να τους αγαπήσουμε βαθιά και ειλικρινά με την ελπίδα ότι θα κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στην "κολλητή" μου φίλη, που ήταν χρόνια τώρα, και συνεχίζει να είναι δίπλα μου σε κάθε στιγμή.

Και σε όλες τις παιδικές φιλίες που καταφέρνουν να παραμένουν ζωντανές όσα χρόνια και αν περάσουν με πολύ υπομονή, επιμονή και αγάπη όπως η δική μας.


⧫Chrysa Leimoni⧫



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!